© 2012 360architekci
Biuro architektoniczne Poznań
facebook
Kamienica
zdjecie
Biblioteka Publiczna w Świeciu
Projekt konkursowy- WYRÓŻNIENIE HONOROWE !
zdjecie
Dom jednorodzinny - typowy EKO6
Dom z poddaszem użytkowym o funkcjonalnym wnętrzu.
zdjecie
Dom jednorodzinny- Witkowo
Projekt budowlano-wykonawczy
zdjecie
Dom jednorodzinny - typowy EKO3
Rok: 2013 Projekt budowlano-wykonawczy
zdjecie
Dom jednorodzinny - typowy EKO5
zdjecie
doubleHOUSE- Projekt domu pod Poznaniem
Współczesny dom jednorodzinny o powierzchni ok. 280m2
zdjecie
Dom jednorodzinny - EKO2
zdjecie
Dom jednorodzinny - typowy EKO4
zdjecie
Dom pasywny H5- PROCYON SP. Z O.O.
Adaptacja do warunków lokalnych projektu budowlanego domu H5 w Poznaniu.
zdjecie
Dom pasywny H1- PROCYON SP. Z O.O.
Adaptacja do warunków lokalnych projektu budowlanego domu H1 w miejscowości Garby, gm. Swarzędz.
zdjecie
Domek BRDAnowa
Gotowy projekt do adaptacji!
zdjecie
Stoiska targowe
Ekspozycje reklamowe, punkty informacji i sprzedaży.
zdjecie
Wnętrza
Projektowanie i wykonawstwo
zdjecie
Centrum Przesiadkowe
Projekt konkursowy Centrum Przesiadkowego w Łodzi
zdjecie
Dworzec autoBUSowy
Projekt konkursowy dworca autobusowego w Piekarach Śląskich.
zdjecie
Salon firmowy biura podróży ITAKA
Projekt wykonawczy lokalu usługowego w C.H. Auchan Komorniki, Głogowska 432, Poznań
zdjecie
Kaplica- Kazimierza Wielka- Świętokrzyskie
zdjecie
Termomodernizacja domu przy ul. Czwartaków- Poznań, dzielnica Wilda
Termomodernizacja elewacji z elementami małej architektury budynku z początku ubiegłego wieku.
zdjecie
LG Electronics Wrocław Sp. z o.o.
Międzynarodowy producent telewizorów, zaufał naszej firmie.
zdjecie
Dom ekologiczny
budynek energooszczędny- ekoarchitektura.com
zdjecie
strzalka strzalka

Biblioteka Publiczna w Świeciu

 

PROJEKT KONKURSOWY BIBLIOTEKI W ŚWIECIU.


WYRÓŻNIENIE HONOROWE !

Biblioteka to wypożyczalnia książek, ale również miejsce, w którym są przechowywane, katalogowane i udostępniane. Jednak biblioteka to nie tylko książki. Budynek biblioteki to konkretna przestrzeń oraz ludzie, którzy w niej pracują i posiadają określone umiejętności.

Jednak co najistotniejsze: każda biblioteka czy to w mieście , czy na wsi jest ważnym miejscem publicznym, a w wypadku tych mniejszych, często jednym z nielicznych miejsc spotkań w okolicy. To przestrzeń rozmowy i współpracy.

W dzisiejszych czasach biblioteki uczestniczą w przemianach dotykających kultury jako takiej, a wynikających ze zmian technologicznych. W raz z rosnącą popularnością nowych rodzajów mediów (na przykład gier komputerowych), nowych nośników (na przykład płyt DVD), a przede wszystkim treści cyfrowych.

Nowe zjawiska wpływają na coś ważnego: na sposoby naszego obcowania z treściami kultury. Nowe technologie, ułatwiające udostępnianie informacji sprawiły, że bibliotekom zrodziła się konkurencja, jeśli chodzi o zapewnianie darmowego dostępu do zbiorów kultury i wiedzy. Równocześnie poszukując dla  siebie nowych funkcji, biblioteki wchodzą  w obszar działalności innych instytucji, jak choćby domów kultury.

 Poniższe pięć funkcji składa się na uproszczoną i uogólnioną wizję działania biblioteki, którą staraliśmy się urzeczywistnić w naszym projekcie:

  1. Archiwizacja i gromadzenie zasobów:

Zaprojektowaliśmy obszerny magazyn, który został zlokalizowany na piętrze w tzw. części administracyjnej. 

  1. Udostępnianie kultury, informacji i wiedzy:

Na piętrze i na parterze (np. w hollu), stworzono pomieszczenia, które mogą oferować przestrzeń dla małej galerii sztuki – można wyznaczyć, które powierzchnie ścian mogą być na to przeznaczone i zapewnić możliwości wieszania lub przypinania prac w sposób estetyczny. Sale na piętrze zaprojektowano tak by mogły otwierać się na taras, dzięki czemu istnieje możliwość powiększania przestrzeni przeznaczonej na warsztaty, czy wykłady. Układ mebli, przede wszystkim w pomieszczeniach przeznaczonych do prowadzenia warsztatów, czy w strefie czytelni, powinien umożliwiać łatwe zmiany w aranżacji (przesuwanie, zestawianie stołów, ustawienia krzeseł) Tworzenie nieformalnej atmosfery ułatwia różnego typu siedziska.

  1. Katalogowanie, porządkowanie i selekcja zbiorów:

Układ sal w parterze zapewnia czytelny podział i selekcję zbiorów dla różnych grup wiekowych.

  1. Tworzenie miejsc publicznych:

Całe otoczenie projektowanej biblioteki wraz z elementami budynku takimi jak, zewnętrzne schody z kwietnikami dostępne wprost z placu przed budynkiem, czy układ schodów-siedzisk na skarpie wraz z tarasem tworzą przestrzeń publiczną przyjazną dla spotkań i zabaw na powietrzu.

  1. Wyrównywanie szans:

W projekcie zaproponowano zastosowanie wielu środków wyrazu i możliwość dostępu do kilku rodzajów mediów: multimedia (internet,  telewizja, itp.) i oczywiście szeroki wybór ze zbiorów książkowych. Szeroki wachlarz możliwości pozyskiwania wiedzy pozwala każdemu, bez względu na majątek i pochodzenie uzyskać potrzebne informacje i wiedzę.

OPIS ZAGOSPODAROWANIA TERENU:

Projektowaną zabudowę usytuowano na działce w taki sposób by powstało atrakcyjne dla mieszkańców Świecia wnętrze urbanistyczne, oraz ciągi piesze urządzone zielenią z wydzielonym miejscem pod plac zabaw dla dzieci, miejsca parkingowe.

Od strony południowej z dostępem do ul. Sienkiewicza zaprojektowano plac z miejscem do siedzenia, iluminacjami, placem zabaw i parkingiem. Od strony zachodniej zapewniono dostęp komunikacji samochodowej i pieszej z szeroką aleją oraz wejścia do budynku. Natomiast od strony wschodniej gdzie znajduje się skarpa na przedmiotowej działce, budynek stara się wpisać niejako w jej ukształtowanie. Zaprojektowano schody i siedziska, które z poziomu tarasu na I piętrze „pną” się w górę skarpy.

Zaprojektowana architektura charakteryzuje się brakiem barier dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich (przyjazne chodniki, windy).

Miejscowy plan zagospodarowania terenu wskazywał linię obowiązująca od północno zachodniej strony, na której umieszczono pierzeje frontową elewacji budynku.

Zabudowa:

Na przedmiotowym terenie przewidziano 1 budynek, który przewidziano na nowa siedzibę, biblioteki publicznej. Obiekt zaprojektowano 2-kondtgnacyjny, bez podpiwniczenia.

Dach wielospadowy, konstrukcja lekkich krat stalowych.

Układ komunikacyjny:

Wszystkie powierzchnie utwardzone na terenie działki należącej do Inwestora spełniają rolę ciągów pieszych lub pieszo – jezdnych. Zaprojektowano je z kostki brukowej (10x10 cm, 10x20 cm i płytach granitowych, w kolorach szarych i grafitowych), na podbudowie uwzględniającej specyfikę obciążeń użytkowych dla poszczególnych funkcji.

Dojścia:

Dojście do obiektów projektuje się w formie chodników i  placów. Spadek od 1% do 2 % umożliwia łatwy dostęp dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich. 

Dostęp do drogi publicznej:

Zaprojektowany ciąg pieszo jezdny zostanie połączony z drogą publiczną -ul. Sienkiewicza

Forma:

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego. W projekcie uwzględniono uwarunkowania miejscowe i lokalne sposobu kształtowania budynków publicznych. Bryła budynku w swym detalu dachu stara się korespondować z rodzimą kulturą ludową regionu, a dzięki nowoczesnej formie podkreśla dobrą kondycje ekonomiczną miasta Świecie.

Obiekty zostały zaprojektowane jako budynek o dwóch kondygnacjach nadziemnych.

Główne wejścia do budynku zlokalizowano na poziomie parteru od strony ul. Sienkiewicza.

Budynek posiada także dodatkowe wejścia na poziomie spoczników schodów zewnętrznych, które służą do lepszej komunikacji. Układ schodów zewnętrznych jest analogiczny dla schodów wewnętrznych, zlokalizowanych w hollu wejściowym tworząc jedną strukturę oddzielona fasadą. Ściana fasady dzieli schody na te w część wewnętrznej i zewnętrznej. Schody zewnętrzne prowadzą na taras zlokalizowany na poziomie I pietra.

Sale na piętrze oraz komunikacja, maja bezpośredni dostęp na taras, dzięki czemu można w okresie letnim wykorzystać go do wszelkiego rodzaju warsztatów, które będą organizowane przez bibliotekę.

Również na parterze zaprojektowano przestrzeń zewnętrzna do łatwego zaadoptowania na cele warsztatowe. Przestrzeń pomiędzy skarpą, a czytelnią i strefą dla dzieci na parterze stanowi ów przedłużenie tych funkcji. Dodatkowo miejsce to zostało zadaszone poprzez zaprojektowany taras zewnętrzny na piętrze.